tiistai 4. helmikuuta 2014

Anna Gustavan eläkeanomus

Sukunimellä hakiessa olen varhaisista sanomalehdistä usein saanut osuman pitkästä nimilistasta, jossa luetellaan eläkettä saaneita sotilaita ja virkamiehiä tai näiden perheenjäseniä. Missään kirjallisuudessa en ole huomannut viitteitä hakemuspapereihin, joten en ole niitä osannut etsiä.

Sivistyin kun onnekkaasti satuin testaamaan Arkistolaitoksen digitoimia Valtiosihteerinviraston aakkosellisia aktiluetteloita juuri oikeasta kohdasta ja Hohenthal-nimellä. Luettelossa nimittäin on rivi esitätini Anna Gustava Hohenthalin hakemuksesta
joka ajallisesti stemmaa Finlands Allmänna Tidningin 11.3.1828 kertomaan: eläkettä ei myönnetty.

Minkälaisella paperilla sitä oli sitten haettu? Aktiluettelon viitteellä oli helppo tehdä tilaus ja ainoa hankaluus prosessissa oli se, että akti ei ollut tavanomaiseen tapaan päivystäjän tiskin takaisessa kaapissa. Sillä se oli isohko:
Kaikki (vai vaan epäonniset?) hakemukset oli ommeltu neljäksi paksuksi nipuksi. Ensimmäisen alussa oli onneksi sisällysluettelo, joten Anna Gustavan paperit sain hetkessä esille. Hän oli kirjoittanut anomuksensa omakätisesti?
Anna Gustava vakuutti köyhyyttään kahden papin todistuksen voimalla. Mitään järisyttävää uutta papereista ei selvinnyt, mutta sain niistä ensimmäisen asiakirjalähteen Anna Gustavan isän kuoleman ajankohdalle. (Tuo allekirjoituksen von on muuten revitty ilmasta.)

Anna Gustavan papereihin siirtyessäni huomasin, että monessa hakemuksessa oli liitteenä perukirjoituksia ja ne voivat siis tarjota enemmänkin tietoa kuin esimerkkitapaukseni. Aktiluetteloissa on useampia vuosia yhdessä, joten omaan tutkimukseen kuuluvien sukunimellisten säätyläisten haku ei vaadi suurta vaivaa. Itse papereiden näkeminen kuitenkin käynnin Rauhankadulla.

P. S. Hieman lisätietoa myöhemmän ajan käytännöistä:

Ei kommentteja: