keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Kevätlomalla: Åbo akademin käsikirjoitusarkistossa

Lomani jatkui matkailun merkeissä, sillä lähdin maanantaiaamuna Turkuun. Linja-auto toi juuri sopivasti perille Tuomiokirkon kulmalle varttia vaille 10. Ykköskohteenani kun oli kirkon takana oleva Åbo Akademin kirjasto, jonka käsikirjoituskokoelmat aukesivat tasan kello 10.

Olin mielestäni (taas) tehnyt perusteelliset etukäteisvalmistelut. Tarkistanut aukiolot ja ohjeiden mukaan ilmoittanut etukäteen tarpeistani. Itsehyväisenä selasin matkakansiotani Kampissa bussia odotellessa. Ja sitten huomasin, että ohjesivulla oli ollut linkki arkiston sääntöihin, joita en ollut lukenut. Uups. Kännykkä esille ja selvisi, että valokuvaus oli kiellettyä ja henkilökunnan ottamat kuvat 2 euroa kappaleelta.

Ilmeisesti asiassa olisi ollut neuvotteluvaraa, sillä paikan päällä räpsytti ei-äänettömällä kameralla kuvia Ruotsista tullut arkiston käyttäjä. Mutta itse istuin kynä sauhuten koko aukioloajan, joka juuri riitti tilaamani aineiston läpikäyntiin.

Ensimmäinen arkistoyksiköistä oli mummoni isoisän isän Suomen talousseuralta saaman palkinnon hakemuspaperit. Puntta ei ollut suuren suuri, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Eli suosittelen vastaavien esivanhempien tutkijoita hyödyntämään arkistoa. Itse sain tarvittavat lähtötiedot Talousseuran arkistoa esittelevistä julkaisuista, joissa palkinnon saajia on lueteltu pitäjittäin. Arkiston henkilökunta oli hakenut näiden mukaiset paperit valmiiksi esille, joten helpompaa ei voine olla.

Toinen arkistoyksiköistä oli Severin Tigerstedtin käännetyt kirjeet, jotka huomasin Nappari-romaanista. Ne eivät sisältäneet haaveilemaani mainintaa Hilda Rintasen Bakun matkasta, eivätkä kovin suuria määriä Kokemäen historiaakaan. Mutta jälkimmäistä sentään muutaman blogikirjoituksen verran. Täällä joskus, ei tällä viikolla.

Ei kommentteja: