torstai 28. elokuuta 2014

Pirtin jäljillä Helsingissä

Velikulta julkaisi numerossaan 12/1904 yllä näkyvän kommentin tuolloiseen nykyarkkitehtuuriin. Pirtti-niminen "maamme taiteilijain yhteinen koti" oli valmistunut keväällä 1904 "Erottajan varrelle". Erottajalla olen itse usein kulkenut, enkä moista muistanut nähneeni, joten lähdin hakemaan lisätietoa.

Suomen kuvataiteen kultakauden aikajanalta löytyi vuoden 1905 kohdalta "Akseli Gallen-Kallelan" merkintä "Muutamme syksyllä Eliel Saarisen suunnittelemaan Pirtti-taloon Erottaja 2:een." Gallen-Kallelan museon sivuilla lisätietona "Taiteilija muutti vuoden 1905 alussa takaisin Helsingin keskustaan, ateljeehuoneistoon, jossa "Pirtti"-niminen suomenmielinen taiteilijayhteisö järjesti näyttelyitä. [...] Taiteilija piilotteli Pirtissään vallankumouksellista kirjailijaa Maxim Gorkia venäläisiltä santarmeilta 1906, ja maalasi tällöin hänestä muotokuvia." Wikipedia tiesi, että "Pirtin rakennuksen, joka sittemmin purettiin, oli piirtänyt Eliel Saarinen."

Mutta missä se oli ollut? Nykypäivän Erottaja 2:ssa on vuonna 1891 valmistunut iso rakennus. Hetken sekoilun jälkeen rauhoituin ja kaivoin Helsingin Region Infosharesta Opaskartan Helsingin kaupungista vuodelta 1900.

Sitten Portista kertauskurssi Helsingin kaupungin kiinteistökortiston selaamiseksi. Korttelin 50 korteissa Erottaja 2 on jo korjattu Etelä-Esplanadi 22:ksi. Tontti on myyty toukokuussa 1903 asunto-osakeyhtiölle Skillnaden 2 FAB.

Kaupunginarkiston Piirrustusrekisterissä on korttelista 50 muutamia piirrustuksia 1800-luvulta. Mielenkiinnon kohteena olevasta Saarisen rakennuksesta ei löydy piirroksia rakennusvalvontaviraston sähköisestä asiointipalvelustakaan, jos nyt olen oikealla tontilta niitä hakemassa.

Luovutan hetkeksi. Ennen kuin Gorki joutui piilottelemaan, hän aiheutti Velikullassa 19/1904 julkaistun kuvan mukaan suuren kiinnostuksen helsinkiläisten keskuudessa.


Ja sitten lähde, johon kosken vain hätätilassa. Helsingin kaupunginmuseon kuvat Finnassa. Eric Sundströmin vuosiin 1914-1919 ajoitetussa valokuvassa piirroksen mukainen rakennus erottuu osoitteen mukaisessa paikassa. (Palvelussa ei edelleenkään ole tapaa "ladata" heikkolaatuisina tarjottuja kuvia.

P. S. Toisaalla ammattimaisempaa Helsingin arkkitehtuurimetsästystä: Jännittävää salapoliisityötä Arkkitehtuurimuseon arkistossa – Tapaus Unioninkadun ja Aleksanterinkadun kulmatalo

Ei kommentteja: