torstai 15. tammikuuta 2015

Polyteekkarimuseossa

Olin ollut Otaniemen Polyteekkarimuseossa kerran aikaisemmin, mutta en muistanut milloin enkä myöskään mitään museon sisällöstä, joten liityin eilen tekniikan naisammattilaisten seurueeseen, joka teki opastetun vierailun museoon.

Yhdistelmä tuotti juuri sellaisen keskustelevan tunnelman, jota jotkut pitävät museokäynnille ihanteellisena. Esineet herättivät muistoja, joita ryhmäläiset jakoivat kukin omilta opiskeluajoiltaan. Oppaamme oli vapaaehtoistyöntekijä eli omasta kiinnostuksestaan osallistuva opiskelija, joka (toisin kuin jotkut ammattilaiset) oli valmis kuuntelemaan muistoja ja oli niistä myös kiinnostunut.

Yksinään kiertämällä kokemus olisi ollut täysin toisenlainen, sillä museossa ei ollut ainuttakaan esittelytekstiä. Vitriineissä oli teemoittain järjestettyjä esineitä, joista monet vaativat entiselle teekkarillekin selittäjää. Mitään museoteknistä vempelettä ei ollut käytössä ja museon verkkosivut ovat kauniisti sanottuna minimaaliset.

Niiden mukaan kyseessä on "Suomen vanhin ja ainoa opiskelijoiden kulttuurihistoriaa esittelevä museo". Esillä oli kiltakulttuuria, vappulehtiä, laulukirjoja, kunniamerkkejä, salaseuroja ja teekkarilakkeja. Ei  laskutikkuja ja taskulaskimia tai koeputkia ja labratakkeja.


Oppaamme mainitsi järjestäneensä Espoo-päivänä Otaniemen laattoja ja muistomerkkejä kiertänyttä kävelyä ja löytäneensä niitä huomattavan määrän pieneltä alueelta. (Onnea vaan Espoon muistolaattojen inventoijalle.) Suuri osa laatoista on jonkin asteisia vitsejä ja kukaan ei varmaankaan ota tosissaan museon jääkauden lopussa Suomen maakamaraan syntynyttä alkuteekkarin jalanjälkeä. Mutta kyllä joukossamme oli selvää ylpeyttä "meidän kulttuuristamme" ja museon sisällöstä oltiin kiinnostuneita tavalla, jota en ole pitkään aikaan nähnyt.

Polyteekkarimuseossa kävi viime vuonna 3500 kävijää. Lukua kaunistaa se, että käynti on yksi teekkarilakin saannin vaatimuksista ja tästä syntyy ainakin tuhatkunta käyntiä. Järjestettyjen ryhmäkäyntien lisäksi museo on auki lukukausien aikana sunnuntaisin. Kevätkausi 2015 on alkamassa parin viikon päästä ja museon verkkosivut toivottavasti kertovat yksityiskohdat tarkemmin ja luotettavammin halukkaille kävijöille.

Ei kommentteja: