maanantai 2. maaliskuuta 2015

Kun influenssa tuli Suomeen

Se eteni lähes kaikkialle maapallollamme, mutta yllä leike Euroopasta. Kartan eriväriset pisteet kuvaavat taudin ajallista edistymistä. Suomessa ne tarkoittavat joulukuuta 1889.

Eila Linnanmäen katsauksessa Historian influenssaepidemiat todetaan, että
Suomen ensimmäiset tapaukset havaittiin jo marraskuun alussa Viipurissa ja Sortavalassa, joilla oli vilkkaat yhteydet Pietariin. Epidemia saavutti huippunsa joulukuussa, jolloin se oli piirilääkäreiden lääkintöhallitukselle lähettämien ilmoitusten perusteella levinnyt jo koko maahan Hangosta Kittilään. Tavallisesti influenssa alkoi ensin rautateiden varsilla sijaitsevissa kaupungeissa ja muissa kaupungeissa 10–20 päivää myöhemmin. Tilastoja influenssaan sairastuneiden ja kuolleiden määristä Suomessa ei ole olemassa. Tampereella noin 30% kaupungin 19000 asukkaasta sairastui ja heistä noin 1% kuoli influenssaan ja sen jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen. Ensimmäisinä sairastuneiden tauti oli lievempi, vaikeita jälkitauteja alkoi esiintyä yhä enemmän epidemian kolmannesta viikosta alkaen. Influenssa pahensi myös keuhkotuberkuloosia sairastavien tilaa (Idman 1891).
Linnanmäen mukaan "Suomessa taudin nimitys oli yleisesti ryssänkuume", mutta sanomalehtiin sana ei (ainakaan hakukelpoisesti) päätynyt. Tiedoitustehtäväänsä ne eivät toki vältelleet. Jo 7.12.1889 Hämäläinen selosti taudin taustaa ja kulkua artikkelilla, joka alkoi näin
Kuukausittain ilmestyvä aikakauslehti Terveys ehti saamaan vuoden viimeiseen numeroonsa artikkelin, jossa myös käytetty uutta sanaa
Influenssa-käsitteen saapuminen on siis harvinaisen tarkasti ajoitettavissa. Toisin kuin sen mahdolliset varhaisemmat ilmenevät, joista on tietoa Linnanmäen artikkelissa. Euroopan ensimmäisestä tunnetusta pandemiasta silminnäkijälausuntoja artikkelissa Eyewitness accounts of the 1510 influenza pandemic in Europe.

Ei kommentteja: