maanantai 13. huhtikuuta 2015

Museoiden myyttejä amerikkalaisittain

Löysin blogin History Myths Debunked vasta kun sen päivittäminen oli hiipumassa ja sisältö julkaistu kirjanakin. Mary Miley Theobald avustajineen on tarttunut museoiden opastuksissa esiintyviin tarinoihin ja tutkinut niiden totuudellisuutta.

Osa näistä on minulle vieraita eli esiintyvät ainoastaan Suomen ulkopuolella. Mutta joukossa on tuttujakin juttuja kuten "Myytti 77: Kaikki kuolivat nuorina". Sen selvityksessä oletetaan, että on nojattu elinikäjakaumaan, josta ei ole jätetty pois lapsikuolleisuutta. Kokeneille sukututkijoille myytin kumoaminen olisi myös helppoa, eivätkä he myöskään lankeasi myyttiin 136: Ennen vanhaan naiset menivät naimisiin hyvin nuorina

"Myytti 99: Varhaiset siirtolaisnaiset Amerikassa kehräsivät ja kutoivat omat kankaansa" on tunnistettavissa Suomessakin, jossa ostokankaiden saapuminen jää helposti huomioimatta. Eikä kovin usein mietitä sitä, onko käsitöitä "ulkoistettu" emänniltä ja tyttäriltä esim. mökkiläisille ja itsellisille. Jotka saattoivat ansaita elantoaan muullakin erikoistuneella tekemisellä, sillä "Myytti 106: Ennen vanhaan tehtiin kaikki itse" kaipaa myös kriittistä tarkastelua. 

Akseli Gallen-Kallelan piirros kanasta kutovasta naisesta kirjasta 'Finland in the Nineteenth Century: by Finnish authors. Illustrated by Finnish artists. (Editor, L. Mechelin.)' Digitointi British Library, jakelu Flickr Commons.

"Myytti 108: Ihmiset nukkuivat ennen istualtaan... ja siksi sängyt ovat lyhyempiä" kuullostaa hyvin tutulta samoin kuin "Myytti #8: Sängyt olivat lyhyempiä, sillä ihmiset olivat lyhyempiä". (Jälkimäisestä aiheesta on blogissa aiempi versio.)

Luulisinpa, että jossa Suomen keskiaikaa esittelevässä kohteessa on esiintynyt "Myytti 31: Mausteita käytettiin peitämään pahaantuneen ruuan maku ja tuoksu". Lisäksi ovat tuttuja "Myytti 127: Ennen ei hymyilty valokuvissa, sillä valotusajat olivat pitkiä" ja "Myytti 18: Vanhat ikkunat ovat paksumpia alareunasta".

"Myytti 16: Ennen vanhaan suutari ei tehnyt eroa oikean ja vasemman jalan kengän välillä" pitää paikkansa joinakin aikoina, mutta ei milloin tahansa "ennen".

Suomessakin on löydetty paljon liitupiipunpalasia, mutta onko esitetty myyttiä 4: Hygieniasyistä piipusta murrettiin suupala pois? Tekstistä selviää, että joskus katkominen saattoi ollakin tahallista, mutta ei sillä hygienian kanssa ollut mitään tekemistä.

Yksi myyteistä liittyy Suomeen! Myytti 36: Varhaiset amerikkalaiset rakensivat hirsimökkejä on pötyä, sillä eiväthän ne niitä osanneet tehdä ennenkuin suomalaiset ja ruotsalaiset näyttivät mallia. Ihan oikea verkkosivu todistaa, että Amerikan vanhimman säilyneen hirsimökin ovat tehneet suomalaiset.

Blogista voi lukea myös tekstit
Ainakin viimeinen on tuttua asiaa. Suhtaudun epäillen kaikkiin väitteisiin, joissa puhutaan ensimmäisestä, parhaasta tai ainoasta.

Ei kommentteja: