keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Luistelijan sukutaustasta

Lukutupa 4/1901 julkaisi oheisen kuvan MM-luistelija Franz Fredrik Wathénista (joka jäi Wathén-hutkimuksessa roikkumaan) ja kertoi hänen olevan "talonomistajan poika Helsingistä". Wikipedia kertoo syntymäpäiväksi 30.3.1878 ja Helsingin kirkonkirja on sen perusteella helposti avattavista kasteen kohdalta: vanhemmat Fredrik Wathén, äiti Elsa Maria Johansson.

Hakumoottori tarttui SSS:n hautakuviin Hietaniemestä. F. F. Wathénin kanssa samassa kivessä ovat Fredrik Wathén (* 15.5.1829 † 15.3.1910), Maria Wathén (* 24.8.1848 † 1.10.1922) ja Juho Nimrod Joutsela (* 6.8.1869 † 1.3.1935). Hypoteesi: Ensimmäiset kaksi luistelijan vanhemmat.

Kurkkaus Ylioppilasmatrikkeliin ja Helsingin kasteisiin kertoo Juho Nimrodin vanhemmiksi Nimrod Johansson ja Elsa Maria Andersdotter [Wathén] (21v). Hypoteesi: MM-luistelijan velipuoli äidin aiemmasta avioliitosta.

Fredrik Wathénin kuoltua Työväenliitto julkaisi 22.3.1910 lyhyen tekstin, jonka mukaan Wathén "rakennutti ja omisti pitkät ajat talon n:o 4 Eerikinkadun varrella". Helsingin kaupunginarkiston kiinteistökortiston mukaan "Murarelärl. Fredrik Wathén m. fl." oli ostanut tontin 1876 ja "Wathén m. fl." myynyt sen eteenpäin 1908. Wathénin rakennuttamasta talosta on kuva ja tietoa Finnassa.

Lämmittelyn jälkeen Helsingin rippikirjojen pariin. SSHY tarjoaa jäsenpuolella niin "tuoreen" rippikirjan hakemistoineen, että hypoteesit oli pian vahvistettu. Isä-Fredrik oli syntynyt Pusulassa 15.5.1829, mennyt Helsingissä 11.12.1856 naimisiin postiljoonin lesken kanssa ja tämän kuoltua nainut leskeksi jääneen Elsa Marian.

Tietenkin voi miettiä sitä, miksi Fredrik valitsi sukunimen Wathén ja miksi luistelijaksi ryhtyneen poikansa kummina oli neiti Emilia Amanda Wathén. Tämä oli syntynyt Helsingissä 4.3.1840 isänään Fredrik Wathén (s. 7.3.1809 Pusula). Kaupunginarkiston kiinteistökortisto kertoo, että Emilia Amanda (s.4.3.1840 Helsinki) yhdessä veljensä Frans Ferdinandin (s. 7.11.1849 Helsinki) ja sisarensa Alexandra Wilhelminan (s. 17.3.1854 Helsinki) kanssa ostivat Eerikinkatu 9:n tontin vuonna 1888 ja sisaret myivät sen eteenpäin vuonna 1917.

Fredrik Wathén v.m. 1809 lienee muotoillut sukunimensä synnyintilansa Vatto-nimestä. Samalta tilalta oli kotoisin myös Fredrik Wathénin v.m. 1829 äiti eli miehet olivat todennäköisesti lähisukulaisia keskenään. Eivätkä todennäköisesti suuremmin sukua aiemmin käsitellyille Kytäjästä Porvooseen ja sittemmin Helsinkiin päätyneille Wathéneille.

P. S. Kyllä, kiinteistökortisto on taas käyttökunnossa. Hakuohjetta Arkistolaitoksen Porttiin ei ole päivitetty, joten oma versioni:
  1. Osoite http://sinettiarkisto.fi/
  2. Klikkaa Haku
  3. Kirjoita 'Vapaateksti' kenttään Kiinteistökortisto ja klikkaa 'haku'
  4. Tuloksissa Kiinteistökortisto, jolla rajavuodet 1800 - 1965. Klikkaa sanaa Kiinteistökortisto.
  5. Klikkaa listasta oikeaa kaupunginosaa. 
  6. Näkyviin tulee Perustiedot, vaihda näkymään Asiakirjat
  7. Tarvittaessa hae oikea korttelinumero tarjolla olevasta kartasta.
  8. Klikkaa listasta oikeaa korttelia. 
  9. Sivun avauduttua lataa pdf oikealla ylhäällä olevien ikonien keskimmäistä painaen. Katso kuva ja nuoli:

2 kommenttia:

Esa Salminen kirjoitti...

Hei,

Hyvää tutkimusta! Teen sattumoisin kirjeromaania luistelija-Fredrikin velipuolen Juho Nimrodin ja tämän kihlatun kirjeenvaihdosta paraikaa. Ilmestyy joskus jos ilmestyy. Juho oli alkujaan Juho Johannes Nimrod Johansson (etunimien järjestys vähän epävarma), vaihtoi nimensä Joutselaksi Suomi-innon myötä. Hän oli pastori.

Kirjeissä käy ilmi joitain kiinnostavia seikkoja luistelija-veljestä. Hän oli aikalaisten mukaan pahoilla teillä, ja häntä kiusasi viettelijätär, joka houkutteli Fredrikiä pahaan elämään. Työnteosta tai koulusta ei Fredrikille tullut juuri mitään, mutta urheilu oli lähellä sydäntä: hänhän luisteli itsensä maailmanmestariksi, ja perusti myöhemmin HJK:n. Jokin tuntemattomaksi jäänyt tauti vei mihen alle 40-vuotiaana hautaan.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Mielenkiintoista! Työn iloa projektiin, jonka lopputulos varmasti mielenkiintoista luettavaa.