keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Suomen Nuorison Liiton arkistosta

Linkitin maanantaisen jutun Maanraivaajat-kirjasta FB:n Harrastuksena sukututkimus -ryhmään ja oitis blogia Tyrvääläinen sukua harrastamassa kirjoittava ilmoitti tunnistaneensa nimen ja totesi lukeneensa elämästään jo tarinan SKS:n Kansanrunousarkistossa. Siellä olen minäkin nähnyt nuorisoseurojen kotiseututyön tuloksia, mutta tarkistin tekstiä kirjoittaessani huvikseni Suomen Nuorison Liiton arkiston sijainnin. Minulle kätevästi Kansallisarkistossa, joten tein maanantaina pari tilausta.

Yksikkö Hg21 Käsikirjoitukset kuullosti lupaavimmalta, mutta näkökulmastani sisälsi ainoastaan yhden mielenkiintoisen tekstin eli Lasse Näräkän lähettämän käsikirjoituksen Matikkalan (ent. Hauhialan) "K[?]" nuorisoseuran muistojulkaisu. Siitä on toivottavasti säilynyt kopio tai tehty julkaisu kyseisellä paikkakunnalla.

Hg27 Sekalaista vastasi otsikointiaan. Tutkin hetken nippua "Tapaus Tynkkynen", jossa 1940-luvulla oli vaadittu jopa asiantuntijan antama lausunto kahden kirjeen käsialasta. Kyseessä oli pääsihteeri, joka yhden paperin mukaan "kuvitteli olevansa pieni suuri diktaattori". Hienoa, ettei vaikeaa asiaa oltu piilotettu tuhoamalla asiakirjoja.

Hg15 Kotiseututyö sisälsi Tutkielman Suttilan Nuorisoseuran Opintokerhon toiminnasta sekä Onni Hakasuon Tutkielman viljan puinnista kautta aikojen Huittisten Suttilassa. Jälkimmäinen on vuodelta 1955, joten tekijänoikeudet todennäköisesti voimassa, mutta en malta olla jakamasta yhtä sen hienoista kuvitussivuista. Näistäkin tutkielmista toivottavasti säilynyt kopiot Huittisissa.

Silmiini osui myös kokemäkeläisen Toivo Heinimaan saamia suosituksia hänen hakiessaan jotain tointa.

Raittiuskilpakirjoituksia 1950-luvulta oli paksu pino. Kirjoittajat olivat noin 10-vuotiaita eli tekijänoikeudet voimassa. Ilmeisesti joka paperissa oli kirjoittajan sekä koulun nimi. Papereita oli niin paljon, ettäå jokaista en katsonut. Kokemäkeä ei näkynyt, mutta Vilkkilän kansakoulu Lammilta oli hyvin edustettuna.

Hg16 Kotiseututyö alkoi nipulla valokuvia, mikä yllätti, sillä niille oli Suomen Nuorison Liiton arkistossa omakin kotelonsa, jota en tilannut. Näin on ammattilainen järjestänyt, joten mikä minä olen kritisoimaan. Kuvissa oli kuvatekstejä, jotka ovat varmaan riittäneet alkuperäisessä yhteydessä, mutta nyt ilman paikkakuntatietoa eivät. Esimerkkinä "Ojala".
Laatikossa oli myös jonkun kotiseutukeräyksen tuloksia. Paljon sanontoja ja jonkin verran kaunokirjallisilta näyttäviä tekstejä. Herkullisin oli Martta Rantalan Honkilahdelta lähettämä kuvaus naisten kahvinjuonnista, jonka hän oli päättänyt piirrokseen. Jaanpas tämänkin tekijänoikeuslakia rikkoen.

Ei kommentteja: