perjantai 30. joulukuuta 2016

Harhaanjohtavista otsikoista

Alla olevan tekstin kirjoitin melko ärtyneessä mielentilassa kesän alkupuolella, mutta se tuntui sitten niin pikkumaiselta, että jätin julkaisematta. Mutta tänään luin Henna Karppinen-Kummunmäen arvostelun Johanna Ilmakunnaan kirjasta ja löysin samoja pointteja. Eli
Kirjan pääotsikon eurooppalaisuus on mielestäni hieman hataralla pohjalla. On totta, että Ruotsi ja sen eliitti olivat kytköksissä muun muassa Ranskaan ja sen kulttuurivaikutukset näkyvät sitä kautta myös Pohjolassa, mutta kattavia yleistyksiä tältä pohjalta ei voine tehdä. 
ja
Koulukuntaerot ovat sallittuja, mutta itse en kuulu siihen ryhmään, joka mieltää aatelin ja muun eliitin ”tavallisiksi ihmisiksi”, kuten Ilmakunnas esipuheessaan tekee. 
Joten luonnos julkaisuksi.
****
Jos et tiedä kirjoittajasta mitään, mitä odottaisit kirjan Joutilaat ja ahkerat. Kirjoituksia 1700-luvun Euroopasta olevan?

Minulle tulee mielee kokoelma tekstejä, joissa kerrotaan esimerkiksi Falunin kaivostyöläisistä, Venetsian juutalaisista, Portugalin hovineidoista, Provencen maatyöläistöstä, Irlannin maattomista ja Puolan porvaresta. Yhdistävänä tekijänä se, että kerrotaan kaikkien vapaa-ajasta ja työnteosta.


En tätä kuitenkaan odottanut, sillä tämän äskettäin ilmestyneen kirjan kirjoittaja Johanna Ilmakunnas on profiloitunut Ruotsin aatelin tutkijana.. Ja kirjan avaamalla saa ensimmäiseltä sivulta sisällyluettelon jälkeen tietää, että hän on kirjoittanut
tavallisista ihmisistä, heidän jokapäiväisestä elämästään, valinnoistaan, tekemisistään, elämänkohtaloistaan. Tämän kirjan tavalliset ihmiset ovat Ruotsin valtakunnassa asuneita, Euroopassa matkustaneita aatelisia ja säätyläisiä
Puuttumatta itselleni outoon tapaa määrittää tavalliset ihmiset ihmettelen, miksei kirjan pää ja ala-otsikkoon saatu upotettua sen rajoittumista yhden kruunun alamaisiin ja heistä ylimpään säätyyn? Ketä palvelee kirjan nimeäminen niin, että se ei kerro rehellisesti kirjan aihetta? Kirjastotietokannassa ei pysty kääntämään esiin kirjan takakantta, jossa on isoimpana tekstinä "Säätyläisten arkea ja juhlaa".

Kuva kirjasta The Child's World. Third Reader.

Ei kommentteja: