torstai 16. maaliskuuta 2017

Lahjoituksia Turun historialliseen museoon, osa V

Viimeinen (ainakin toistaiseksi...) osa poiminnoistani Turun historiallisen museon lahjoituslistoista.

Åbo Tidining 8.3.1885. F. J. Färling oli lahjoittanut Färling-suvun sukutauluja. Onko Turun museokeskuksella arkisto, jossa nämä voisivat edelleen olla tallella vai onko paperiainesta luovutettu myöhemmin muualle? [Aiempaan vastaavaan ihmettelyyn sain yksityisesti vastauksen "Mainitsemasi arkistoaineistot lienevät museoarkistossamme."]

Åbo Tidning 28.3.1885. Museo oli saanut vuoden 1719 almanakan, johon Joh. Gezelius on isoa vihaa paossa ollessaan tehnyt merkintöjä Tukholmassa. Tähän tutustuisin mielelläni. Neiti Palander oli samassa yhteydessä lahjoittanut myös Gezeliuksen silkkisen papillisen päähineen, jota oli säilytetty sukupolvesta toiseen. Sanoista "en prestelig hufwudbonad, af siden" ei minulle synny mielikuvaa lierillisestä huopahatusta, joka on ainoa Gezeliuksen päähine Turun museokeskuksen kokoelmista Finnassa. Vika taitaa olla ruotsinkielen taidossani.
Turun museokeskus CC BY-ND 4.0
Åbo Tidning 2.6.1885. Turun maistraatti oli dumpannut museolle sinettileimasimia ja kestikievaripäiväkirjan Turusta vuodelta 1766. Jälkimmäinen olisi hauska nähdä.

Åbo Tidning 13.8.1885. Rouva Tamlander Maarianhaminasta on antanut siluettimuotokuvan, joka esittää Fredrika Charlotta Kunitsinia (o.s. Mörk), josta on suluissa selitys "hjältinnan i "Romantiska öden" af Draba Verna". Kirjoitusasulla Kunitzin selviää, että naisen kohtalo kiinnostaa lähinnä Ahvenanmaalla. Johan Granlundin blogista voi lukea (på svenska) pitkähkön elämäkerran. Salanimeä Draba Verna käyttäneen Eva Ljungbergin romaani Romantiska öden on suomennettu nimellä Sorretun voitto ja on luettavissa verkossa. (Olinkin maininnut sen jo vuonna 2014, mutta tuolloin en saanut kiinni tositarinasta.)

Åbo Tidning 1.11.1885. Ylioppilas Julio Reuterin kautta Paraisilla talteen otettu käsinkirjoitettu laulu, joka kuvaa suomalaisten sotilaiden taisteluja Carl Johanin joukoissa Saksassa.

Åbo Tidning 29.3.1886. Vaihteeksi lahjoitus, joka on helppo löytää Finnasta. Augusta Granberg lahjoitti Kristian Trappin miniatyyrimuotokuvan kultaraameissa. Kuten aikanaan totesinkin, Trapp oli Granbergin esi-isä.

Åbo Tidning 31.12.1886. Miksi torpparin poika Henrik Adamsson Risala Padasjoelta lahjoitti kivikirveen Turkuun?

Åbo Tidning 5.2.1887. Hugo v. Haartman lahjoitti painetun nimipäiväonnittelun 1700-luvulta, joka olisi mielenkiintoista nähdä.

Åbo Tidning 2.6.1888. Senaatorska Geitel on lahjoittanut öljyvärimuotokuvan, joka esittää Heinrich Levin Geiteliä, Turun kaupunginkirurgia. Taakse tehdyn muistiinpanon mukaan maalauksen oli tehnyt mallin veli Johan Georg Geitel, jonka olinkin ehtinyt blogissa kerran mainitsemaan. Sen sijaan turkulaiset eivät ole tämän muotokuvan valokuvaa toistaiseksi vieneet Finnaan.

Ei kommentteja: