perjantai 16. kesäkuuta 2017

Testailin ruotsalaisia historiapodcasteja

Norjan Riksarkivet
Ruotsissa arvostettu ja kehuttu historiapodcact on Historiepodden, jossa kaksi historianopettajaa jaarittelee kerran viikossa. Valitsin testaukseen jakson 151. Vår Hovliga Insider, jonka piti käsitellä 1802-projektissa käyttämiäni Hedvig Charlottan päiväkirjoja. Tunnin ja 20 minuutin jaksosta meni alkuhölötykseen 8 minuuttia. Kun päästiin asiaan, sitä oli vaikea seurata, sillä rytmitys oli korvilleni outo kuin myös toisen miehen murre/ääntämys. Hermot pettivät 22 minuutin kohdalla. Kuten niin usein, päädyn mieltymyksineni vähemmistöön.

Arkeologien Arkeloggen-sivuston podcast on ollut tauolla jo yli puolisen vuotta. Testasin jakson
15. Liv Och Död I Nya Lödöse, joka oli pitkä, mutta myös antoisa. Göteborgin edeltäjän arkeologisia kaivauksiin olen lähinnä tutustunut YouTube-videoilla ja nyt tuli monta relevanttia juttua uutena tietona. Lödöse perustettiin ennen Helsinkiä, mutta vastaavasti sinne pakkomuutettiin ihmisiä ja sieltä pakkomuutettiin ihmisiä. Niin, että jäljelle jäi arkeologinen aikakapseli.

Joka Lödösen osalta tuntui huomattavasti Helsinkiä rikkaammalta, mutta olisi kiva nähdä näistä kunnollinen vertailu. Arkeologisista löydöistä mainittiin kaupungin ainoa löytynyt käymälä kirkon yhteydessä. Yksi haastatelluista mietti, olisiko p*ska yhdistettävissä nimeltä tunnettuun kirkkoherraan. Mieleen tuli Rauman ja Köyliön kaivaukset, joista Maija Helamaa esityksessään totesi, että tarkoituksellisesti vainajia ei oltu yritetty tunnistaa.

Helamaan esitykset tulivat mieleen myös kun puhuttiin haudan kasvijäänteistä, joista oli yritetty saada tietoa arkkujen sisustuksesta. Kasvijäänteistä oli haettu myös tietoja mahdollisista viimeisistä aterioista. Yhden naisen luurangon yhteydessä oli yrittiä nukula, jota on voitu käyttää synnytyksen helpotukseen. Kirjallisuudessa tätä tosin ei mainita, sillä Jumalan määräämää synnytyksen kärsimystähän ei ollut sopivaa lievittää.

Återskapat on historianelävöittäjien podcast. Jaksot ovat pitkiä ja useimmiten mukana on paljon puhujia. Valitsin testaukseen jakson 37 15- och 1600-talets jordbruk, jossa oli asiantuntija Clas Tollin haastateltavana. Haastattelijat eivät pelänneet kysyä tyhmiä ja haastateltava fanitti voudintilejä. Tykkäsin, vaikka maataloudesta eksyttiin välillä kauemmas. Niin, ja väitettiin, ettei Suomessa maakirjakarttoja ole laitettu esille "samalla tavalla". Onneksi ei, sanon minä, joka en ole saanut mitään ruotsalaisia karttoja ulos digipalveluistaan.

TheArchivesPodcast on nimestään huolimatta ruotsinkielinen ja ilmeisesti yhden ihmisen projekti. Testaukseen valitsin otsikon perusteella Avsnitt 17 del 1 & 2: Det var inte bättre förr. Heti alkuunsa selvisi, että siinä vieraillaan Göteborgin lääketieteellisessä museossa, jossa olen käynyt itsekin. Museopedagogi puhuu ammattitaitoisesti ja haastattelu sekä äänitys ovat radio-ohjelman tasoisia. Ei mitään uutta tietoa, mutta mukavaa kuunneltavaa.

Sjöhistoriska museetin podcastista olen jo aiemmin kuunnellut (kuten olen kyseisen näyttelyvierailun kohdalla todennut) jakson om Swenska Ost-Indiska Compagniet ja sen perusteella muitakin jaksoja pitäisi kuunnella. (Karlskronan Marinmuseumin podcasttuotanto on hyvin hidastahtista. Jätin testaamatta.)

Vasa museetin podcastissa on kaksi vuoden vanhaa pätkää, joten on epäselvää onko sen tarkoitus jatkua/täydentyä. Iät ja ajat sitten kuuntelin pätkän bantade man på 1600-talet?, josta jäi mieleen, että se oli mielenkiintoinen, mutta ei yhtään faktaa.

Nimellisesti podcastien joukkoon kuuluu myös Harrisons historiepodd, jonka voi myös määritellä Ruotsin kouluradion tuottamaksi 10 minuutin jaksojen sarjaksi. Ammattilaisten tuotantoa eli mukavaa kuunneltavaa. Otsikon Harrisonit ovat tietenkin Dick Harrison ja vaimonsa, joiden "Ruotsin historia esineillä" kirjasta aiheet taitavat olla poimittuja.

  1. Tuggummit från stenåldern
  2. Bullen från järnåldern
  3. Vodkaflaskan från 1979
  4. Buddha från järnåldern
  5. Silverfågel från 1500-talet
  6. Nallen
  7. Anckarströms ammunition
  8. Kinesiska dampottan
  9. Räknemaskinen från 1700-talet
  10. Flygplanet Thulin från 1919
  11. Två skedar från 1500-talet
  12. Mosesmyntet från år 837
  13. En död mans rustning från 1361
  14. Ormgudinna på bildstenen från Smiss i När
  15. Den onda julbocken från Elfsborg
  16. Curlingstenen från Uddevalla

Jos tunnet muita tuotantoja, jätäthän kommentin.

Ei kommentteja: