tiistai 22. elokuuta 2017

Nuoret naiset lähtivät Ranskaan


Reginald Outhierin matkakertomuksen Matka Pohjan perille 1736-1737 (2. painos, 2011) esipuheessa Osmo Pekonen toteaa, että
matkakertomuksesta puuttuu joitakin matkaan liittyneitä värikkäitä episodeja kuten kahden "Lapin-tytön" (itse asiassa torniolaisen raatimiehen tyttärien) Christine ja Elisabeth Planströmin rakastuminen ranskalaisiin matemaatikkoihin ja skandaalinkäryinen saapuminen Pariisiin
Täh! Liikkuvia naisia ja minä en ole heistä koskaan kuullut! Sisaruksilla on Wikipedia-sivut suomeksi ja ranskaksi. Näissä on eroavaisuuksia ja ranskalainen vaikuttaa luotettavammalta. (Ranskaa osaavat voivat myös tutustua tähän sivuun.)

Pekosen mukaan "Tyttöjen kohtalot Ranskassa tunnetaan hyvin, niistäkin olisi kirjan verran kerrottavaa." Kirjan verran on jo kerrottukin eli olemassa on Olof Hederydin romaani Två systrar (1996). Romaanin lukenut koki tarinan niin uskomattomaksi, että kysyi sukututkijoiden keskustelupalstalla henkilöiden olemassaoloa. Tästä ei ole epäilystä, vaikka Christinen kastemerkintää ei olekaan säilynyt.

Oma versioni kirjan mittaa lyhyemmin. Ranskalaisen tutkimusretkikunnan viettäessä talvea 1736-37 Torniossa Elisabet oli 18-vuotias ja Christine ehkä vuoden pari vanhempi. Molemmilla oli jotain peliä ranskalaisten kanssa ja tytöt ottivat sen niin vakavasti, että lähtivät miesten perään Pariisiin. Tämä kuullostaa uskomattomalta, mutta pakko vaan ottaa todesta.

Nuorten naisten sydämet vieneet miehet olivat ehkä antaneet ymmärtää mutta eivät aikoneet yhtään enempää, mistä syntyi hetkeksi mediakohu Pariisissa. Jostain syystä naiset eivät luikkineet takaisin Suomeen vaan jäivät Ranskaan, jossa osa elatuksesta järjestyi kuninkaan antamalla apurahalla heidän käännyttyään katolilaisiksi. Tämän jälkeen paluu luterilaiseen Ruotsiin olikin jo lähes mahdotonta.

Christine sulkeutui pian luostariin ja Elisabet otti palveluspaikan aatelisnaisen kotona. Muutos Elisabetille koitti, kun hän joulukuussa 1745 kihlautui, josta ilmoitettiin näin monisanaisesti lehdessä Mercure de France.

Avioliitosta tuli kaikkea muuta kuin onnistunut ja se päättyi oikeudenkäyntiin, jonka aineistossa olisi sitä kirjan ainesta (luettavissa edellä linkitetyllä ranskalaisella sivulla). Tutkintovankeudessa istuttuaan Elisabet sulkeutui sisarensa tapaan luostariin, mutta ei samaan paikkaan. Elisabet kuoli 26.12.1784 ja Christine 29.7.1790.

(Alun kollaasin ainekset Journal d'un voyage au Nord en 1736 et 1737 / par M Outhier, Vuë générale de la ville de Paris à l'usage de l'optique  )
Vue et perspective du Pont Neuf à Paris,

Ei kommentteja: