tiistai 29. elokuuta 2017

Turun linnan vahtimestari Qvidia ja tyttärensä

Esitellessäni Olof Edneriä mainitsin, että SAY:ssä näkyi edeltäjänsä Petter Qwidia, jolla oli vaimo Sophia ja tyttäret Maria sekä Sophia. Qwidia oli ollut toimessaan viimeistään 1712 ja esiintyy Petter Scheferin päiväkirjassakin, Hän pakeni venäläisiä Ruotsin puolelle kolmen lapsensa, sisarensa ja sisarensa lapsen kanssa.

Petter mainitaan kuolleena vuonna 1727 ja tämä lienee sekä syy että selitys viran siirtymiselle Ednerille.

Qwidian tyttäret asuivat molemmat naimattomina äitinsä kanssa 1731Petterin leski Sophia oli elossa vielä vuonna 1741, jolloin hänen mainittiin toimineen krouvarina. Ilmeisesti perhe oli kirjoilla linnan seurakunnassa, josta haudattujen tietoja ei ole tallella.

Sophia-tytär kuoli naimattomana vuonna 1775 ja testamenttasi omaisuutensa. Tässä yhteydessä todetaan, että lähimmät sukulaisensa olivat sisaruksen lapsenlapset eli edesmenneen merimies Nummelinin 3 lasta ja tämän sisaren 2 lasta. Nämä saivat 1000 kuparitalaria kukin ja vielä jäi jaettavaa. Esimerkiksi Rymättylän kirkkoherran leski sai kolme patjaa.


Sophia ei kuollessaan ollut tyhjätasku. Naisille tavanomaiseen tapaan ansaintatapansa jää lähteiltä piiloon. Toimi lienee ollut säädyllinen, sillä perintöään hoiti linnan seurakunnan pastori.

Löytyykö merimies Nummelin? Turussa on vahva ehdokas, mutta ilman syntymäpäiväänsä vahvistusta ei saa.

Ei kommentteja: