perjantai 29. syyskuuta 2017

Turkulaisen miekkasepän mitali


Vuotta liian myöhään tuli eteeni sanomalehden Inrikes Tidningar 30.9.1803 etusivu. Sen aloittaa kuninkaan kirje, josta yllä on leike. Tekstin mukaan kuningas oli Turun porvaristoa raatihuoneella tavatessaan luvannut miekkaseppä Tillbergille Illis quorum -mitalin. Tapaamisen pitää liittyä kuninkaan vierailuun kesällä 1802, vaikka viivettä toimituksessa onkin yllättävän pitkälti. Kirjeen jälkeen sanomalehdessä todettiin, että kultainen mitali oli luovutettu raatihuoneella Tillbergille 2.9.1803 varamaaherran kädestä.

Lupaus mitalista olisi siis kuulunut kirjaani Kuningasparin kesämatka Suomeen 1802. Yksi Illis quorum -mitalihan siihen sentään tuli mukaan ja nyt vaikuttaa todennäköiseltä, että näitä meriittimitaleita on voitu jakaa pari kappaletta muuallakin matkan varrella. (Rantasalmella luvatusta hopeisesta mitalista on kirjani lisäksi ripaus tietoa blogin Twitter-koosteessa ja täydennysosana.)

Turun museokeskus, nimeämätön valokuvaaja.
CC BY-ND 4.0
Kuka on miekkaseppä Tillberg, jonka työtä arvostettiin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin? Kari Hintsalan museojulkaisureferaatista selviää etunimi Abraham. Sekä se, että sukset kuninkaan kanssa menivät vakavasti ristiin jo vuonna 1804. Tillbergin sukutaustasta tarjoaa tietoja Veli Pekka Toropaisen Tuomiokirjatutkimus Vampulan Kukonharjan juurista 1500-luvulta 1700-luvun lopulle.

Oheinen kuva esittää Turun museokeskuksen mukaan Tillbergin valmistamaa Ruotsinsalmen upseerimiekkaa.

Ei kommentteja: