sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Virtuaalisesti Turkuun, Jyväskylään ja Seinäjoelle

Pysytään virtuaalikierroksilla meren tuntumassa ja vieraillaan Rauman jälkeen Turussa. Tämän mobiiliopastekierroksen mainosteksti ei ole tallessa, joten pidemmittä esittelyittä itseensä. Aloitussivun mukaan "Kierros esittelee Turun keskustan alueen merellisiä nähtävyyksiä ja historiallisia tapahtumapaikkoja." Kohteita on kartalta laskien lähes 30.

Rauman murteen kuuntelun ja lähes liikkuvan kuvan jälkeen kohdesivut, joissa on vain tekstiä ja kuvia tuntuvat tylsiltä. Selattuani ne kaikki suosittelen kokonaisuutta vain Turusta tai merihistoriasta kiinnostuneille.

Selvästikin aika jättää meri. Jyväskylän taidemuseon opas Kirkkopuistoon "koostuu videoista, valokuvista ja teksteistä. Kolmeen eri teemaan keskittyvät sisältöreitit johdattavat käyttäjän puiston, patsaiden- ja muistomerkkien, sekä rakennusten historiaan."

Hämmästyttävän paljon on saatu irti suhteellisen pienestä alueesta. Kolmesta teemasta erityisesti patsaat sopivat kaupungissa vierailun syventämiseksi. Myös ensimmäinen "reitti", jossa kuvataan puiston alueen historiaa antaa kivan katsauksen Jyväskylän historiaan. Kuvien "animointi" tuo esille yksityiskohtia ja elävöitti kokonaisuutta.

Jyväskylän yliopistoalueesta on paljon mobiilioppaita: Unon ja Wolmarin matkassa, Pikkusiskoa etsimässä, Vanhan Seminaarinmäen polkuja, Aallon kampus ja Sipisen kampusarkkitehtuuri (jotka linkitin tammikuisen konfferenssipostauksen keskivaiheille). Jyväskylästä on myös Aalto-opastus, jonka mainitsin kesäkuussa 2015. Olikohan tuolloin jo verkossa Topi-hiiren opastus Seinäjoen Aalto-keskukseen?

Lapsille suunnattuna se olisi voinut olla valmiiksi puhuttua ääntä, mutta pitäytyy tekstissä. Se on mukavasti kirjoitettu ja Topin Hiiri-vaari antaa hiukan historiaalista perspektiiviä. Tarjoaa aikuisellekin hauskan kierroksen Seinäjoelle, jossa en muistaakseni ole koskaan käynyt. Enkä suoraan sanottuna edes tiennyt, että siellä on noin paljon Aallon suunnittelemia rakennuksia.

Jos haluaa olla tylsempi aikuinen, voi Topi-hiiren sijaan seurata aikuisten kierrosta. Oma opas on myös Seinäjoen urheilupaikoista, seinäjokisten harrastamista urheilulajeista sekä niiden historiastaSeinäjoen ympäristössä kiertävän opastuksen katsastin jo vuonna 2015.

Ei kommentteja: