torstai 11. tammikuuta 2018

Painajainen Ruotsinmaalla

Berguddin ruumissaarnan personaliasta tuli tietenkin mieleen, että vastaavat voisivat paikata saman tutkimuksen muita aukkoja 1600-luvulla. Mutta jos painatteita on ollut ja ne ovat säilyneet, niin ovat tallessa Ruotsissa. Joka ei ole suomalainen.


Suomessa suurin osa tämän tyyppisistä painatteista löytyy Kansalliskirjaston mikrofilmilistoista Suorasanaiset henkilökirjaset vuoteen 1809 ja Runomuotoiset henkilökirjaset. Listoilla olevat ovat myös Fennica-tietokannassa, jota nykyään käytetään Finnan kautta. Fennicaan on luetteloitu myös mikrofilmaamattomia, kuten Berguddin ruumissaarna. Lisäksi voi halutessaan vielä tarkistaa Toini Melanderin hienon luettelon Personskrifter hänförande sig till Finland 1562–1713 från 1951.

Ja samaan aikaan Ruotsissa... Peter Sjökvistin opinnäyte Tillfällesverser på ABM-institutioner vuodelta 2001 kertoo, että tämäntyyppisiä painatteita on hyllymetreittäin (!) ainakin näissä laitoksissa
Olen vuosia (vuosikymmen?) sitten käynyt KB:ssä ja Uppsalassa selaamassa heidän kortistojaan. Edelleen näissä kahdessa merkittävimmässä kirjastossa henkilökirjaset on luetteloitu vain paperille/kartongille. Sjökvistin työn perusteella luettelointi oli vuonna 2001 yhtä antiikkista muissakin säilytysorganisaatioissa eikä oli syytä olettaa, että viimeisen 17 vuoden aikana tapahtuneen suurta muutosta. (Libris-hapuiluni osui yhteen Tukholman yliopiston kirjaston kokoelman painatteeseen, joten ehkä siellä osa on luetteloitu nykyaikaisesti.)

Eli painatteiden haku vaatisi kattavan matkailun Ruotsissa. Kattavan siksi, että tietenkään painatteet eivät ole välttämättä jääneet sille maantieteelliselle alueelle, missä niitä on alunperin käytetty. Markus Gunshaga kirjoittaa: "Själv har jag dessutom stött på norrländska likpredikningar på Lunds universitetsbibliotek och skånska personverser i Östersund".

Jos moiseen reissuun olisi mahdollisuus... voin kuvitella tunteen kun toiseksi viimeisessä kirjastossa löytyy painate, jossa onkin uusi sukunimi ja koko kierroksen saa aloittaa alusta.

Gunshagaa vielä lainaten: "Gamla dammiga kortkataloger i all ära, men digitalt sökbara register slår högre."

Kuva kirjasta "A masque of dead Florentines : wherein some of death's choicest pieces, and the great game that he played therewith, are fruitfully set forth" (1895)

Ei kommentteja: