lauantai 6. huhtikuuta 2013

Talohistoriikkiprojektin osasuorituksia

Edellisen projektipäivityksen jälkeen olen täällä julkaissut talohistoriikkiin liittyen muutamia kirjoituksia (Sotia edeltävää tunnelmaa,Kapinaviikot Eirassa, Ei aivan tavallinen hammaslääkäri, Jälleen Brages Pressarkivetissa, Eilen Kansalliskirjastossa ja tänään identiteettiongelmissa, Rakentajaveljekset, Tietokeskuksessa, Markan muuttaminen euroksi). Lisäksi...

Jossain läpikäymässäni materiaalissa taisi olla mainintoja väestö- ja kiinteistölaskennoista. Moisesta (ja jollain muulla tavalla) eksyin (takaisin) Historiallisiin tilastoihin ja sitten etsimään kyseisten tilastojen raakamateriaalia. Talohistoriikin ensimmäisessä vaiheessa olin tarkistanut Kansallisarkistossa vuoden 1930 lomakkeen, mutta näitä oli siis enemmänkin.

Arkistolaitoksen Portin Tilastollisen päätoimiston arkiston sivulla luki tuossa vaiheessa, ja vielä tätäkin kirjoittaessani "Kansallisarkistossa on aineistoa Tilastollisen päätoimiston ja sen edeltäjien tuottaman kuuden erilaisen tilaston osalta vuosilta 1865–1934. Tilastollisen päätoimiston muuta aineistoa säilytetään Tilastoarkistossa."
Linkki vei minut Tilastokeskuksen sivulle, jossa tuolloin luki "Kuvernöörien kertomukset, väkiluku- ja väestönmuutostaulut, teollisuustilaston yleislomakkeet vuosilta 1909- 1973 ja erikoislomakkeet vuosilta 1930, 1939 - 1944, 1950 ja 1960 on siirretty Kansallisarkistoon."

Hienon vieno ristiriita, jonka ratkaisemiseksi lähetin palautetta Porttiin ja suoraan eräälle tutulle Kansallisarkistossa. Jälkimmäinen tehosi ja sain kuulla, että
Kyselin vähän ympäriinsä ja sain seuraavan sisältöistä informaatiota. Tilastokeskuksen väestölaskentojen uudempi aineisto on Hämeenlinnan maakunta-arkistossa ja kyseisen aineiston syöttäminen Vakkaan on suurinpiirtein hyväksymistä vaille valmis.
Porttikin päivittynee, Tilastokeskuksen sivuilla lukee jo "Tilastokeskus on siirtänyt mm. seuraavat aiemmin Tilastokeskuksessa olleet aineistot arkistolaitokseen: kuvernöörien kertomukset, teollisuustilastot, väkilukutaulut ja väestönmuutokset. Aineistoja voi tiedustella arkistolaitoksen tietopalvelusta."

Onnea yritykselle. Ja vielä...

1) Unohdin edellisessä päivityksessä mainita ensimmäiseen päivitykseen tulleen hyödyllisen kommentin ja sähkäpostiyhteydenoton. Kannattaa kertoa tiedontarpeista.

2) Tai kysyä suoraan. Hyödynsin tammikuussa avattua Kysy Museolta -palvelua ja sain hienot sekä hyödylliset vastaukset Teatterimuseolta, Teatterimuseolta ja Designmuseolta

3) Talossamme asuneen Väinö Salmisen muistelmat Vallattomilta vaellusvuosilta (1946) eivät pettymyksekseni kertoneet arkisesta asumisesta vaan enimmäkseen vuonna 1905 Salmisen tekemästä Värmlannin keruuretkestä. Metsäsuomalaisista kiinnostuneille siis hyvää lukemista. Ainakin Helsingin kaupunginkirjastossa vanhat muistelmat ovat niin kevyesti asiasanoitettuja, että tällaiset helmet jäävät piiloon.

4) Tulevana torstaina projekti vie minut aivan uuteen arkistoon...

Ei kommentteja: