torstai 2. lokakuuta 2014

Aina on tilaa vielä yhdelle digitoidun aineiston portaalille?

Eilen ilmestyi uusi versio Kirjastot.fi-sivustosta. Kun tietää hakea, löytää yläpalkin "Kirjallisuus"-otsakkeen alta valintavaihtoehdot "eKirjasto: kirjastojen e-aineistot" ja "Digi: kirjastojen digitoimia aineistoja". Kohderyhmään kuuluvat ymmärtänevät näiden eron heti, mutta minun piti kokeilla.

e-Kirjasto näyttää ensin siltä kuin siellä olisi kirjastojen lainattavaa emateriaalia. Mutta vasemmalla olevan palkin Sivustot avaa "Makupalat-linkkikirjaston noin 2200 kirjastoammattilaisten valikoimaa ja kuvailemaa verkkosivustolinkkiä." Ja Digikokoelma sisältää listan kirjastojen erillisistä tietokannoista, joiin on digitoitu aineistoa. Tätä on kaivattu, mutta lyhyestä listasta varmasti puuttuu jotain? Ainakin "Aineistoa Keski-Suomen historiasta"? 

Digikokoelma-sivulla on myös linkki digi - yleisten kirjastojen digitoitu aineisto, joka vie samaan paikkaan kuin alussa mainittu etusivun Digi-linkki. Tämä digitoidulle aineistolle "perustettu yhteinen palvelu, jossa aineistoa voi hakea esimerkiksi oman paikkakunnan mukaan, tai erilaisin hakutermein" vaikuttaa aivan liian hyvältä ollakseen totta.

Nopeimmin käsityksen kokonaisuudesta saa valitsemalla näkymän Kokoelmat. Kaipaamani Keski-Suomen aineisto on siis täällä! Hyvä alku. Mutta Keski-Suomen aineistosta näkyy vain murto-osa ja useiden kokoelmalistauksen linkkien takana on tyhjä sivu...

Muutenkin sakkaa. Surffaukseni vie Turun kaupunginkirjaston vanhaan kokoelmaan kuuluvalle sivulle, jossa ei näytä olevan kuin metatietoa kirjasta. Digitoitu aineisto on saatavissa "tutkimuskäyttöön vain erillisellä luvalla", mutta se on tuotu näkyville yleiseen portaaliin. Miksi? Vai olinko Turun kaupunginkirjaston kohdalla? Siitä todetaan "Turun kaupunginkirjaston kokoelma sisältää tällä hetkellä pääasiassa vanhan kokoelman aineistotietoja. Kevään 2014 aikana tähän palveluun…" Hmmm... Tuleeko kevät vielä ennen joulua?

Digitoinneissa ei ole käytetty konelukua, eli tiedostojen sisään ei kohdistu hakua. Asiasanojen kattavuus on siis olennaista. Aineistoilla on karttahaku, joka tällä hetkellä ei näytä mitään Helsingin kohdalla, vaikka kannassa on Helsingin kaupunginkirjastonkin aineistoja. Mitä ei huomaa myöskään avainsananäkymästä.
Sillä avainsanat puuttuvat suuresta osasta materiaalia?

Helsingin kaupunginkirjaston materiaalissa on m.m. 1900-luvun matkailumateriaalia, jonka tekijänoikeus-/käyttöoikeusstatus jää mysteeriksi. Näissä on "aihesanoja", jotka eivät linkity asiasanoihin.

Jotain kesken? Toivottavasti kehittyy, sillä jotain kirjastojen digitoiman materiaalin löytämisen helpottamiseksi pitää tehdä.

Ei kommentteja: