keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kirjahistoriaa ja muuta etäopiskeltavaa englanniksi

Harvardin yliopisto on tuottanut moniosaisen kokonaisuuden The Book: Histories Across Time and Space. Siitä ilmestyi tämän viikon alussa 9 kussia edX-alustalla ja sanamuodoista päätellen lisää voi olla tulossa.
Ajankäytössä viitataan viikkoihin, mutta opiskella voi omassa tahdissaan. Kävin läpi hieman liian vauhdikkaalla tahdilla kaksi viimeistä. Kirjahistoriaa 1600- ja 1700-luvuilla opetettiin keskusteluin, jotka muistuttivat enemmän päiväkotia kuin yliopistoa. Sain hieman lisäymmärrystä paperin tekemisestä ja arvosta, mutta muu oli ennestään tuttua. Kokonaisuus 1800-luvun kirjoista oli jännä ja pitäisi kuunnella uudestaan. Se nimittäin keskittyi kirjojen materiaalisuuteen.

Samalla sivustolla on aikataulutettuna käynnissä kurssi Visualizing Japan, jossa tarkastellaan Japanin historian kolmea käännekohtaa nojautuen kuvallisiin lähteisiin. Ekat viikot ovat olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia.

Tällä viikolla alkoi (tiukalla) aikataululla A Global History of Architecture, joka yllätti todella positiivisesti. Ei aloitettu antiikin temppeleistä vaan ihmisten alkuhistoriasta (kai?) antropologisella otteella. Kakkosluennossa yhdistettiin pohjoiset metsästäjäkulttuurit, joiden arkkitehtuuria edusti suomensaamelainen lavvu/lavuu (p.o. laavu ja rakenne se, jota itse kutsuisin kodaksi) ja tasankointiaanien tiipii. Puhuttiin karhujen pyhyydestä, saunasta, shaamaneista. Kulttuuriamme jo jääkaudella? Onko katajan savu muuten tosiaan huumaava?

Ensi viikolla alkaisi sitten FutureLearn-alustalla Superpowers of the Ancient World: the Near East ja The European Discovery of China. Ja sitä seuraavalla...

Ei kommentteja: